Vis meny

Norske klesdesignere

Få av tingene vi omgir oss med har samme evne til å begeistre, forundre og forarge oss som klær. Fordi vi både har dem på oss, og ser dem rundt oss, vil mange si at klær er de designgjenstandene de har det næreste forholdet til. Ikke uventet er klesdesign det største av alle designområder på verdensbasis. God klesdesign kan fullt ut måle seg med øvrig kvalitetsdesign og fortjener like stor og seriøs oppmerksomhet.

 Les mer

I dag er det meste som brukes av klær i Norge importert som konfeksjon fra utlandet og vi er mer fortrolige med de mange utenlandske designernavnene enn med de få norske. Selv om designermiljøet her hjemme er lite, har antallet klesdesignere som våger å satse for seg selv, økt betraktelig i de siste tiårene. Designerne produserer klær i glidende overganger mellom konfeksjon (klær produserte i større serier), modellkonfeksjon (klær produsert i små serier) og kunsthåndverk (klær hvor designeren står for hele prosessen fra idé til ferdig produkt).

Designerne som satser på konfeksjon eller modellkonfeksjon står for idéene til plaggene og lager eventuelt prototyper, mens selve produksjonen utføres av andre, hovedsakelig i utlandet. Designerne som arbeider i en kunsthåndverkstradisjon, syr ofte klær direkte til kunder. Noen av dem lager også ferdige klær for salg. Enkelte syr iblant opp kolleksjoner av antrekk som presenteres på motevisninger. Disse antrekkene blir i noen tilfeller solgt til kunder, og danner for øvrig utgangspunkt for bestillinger.Norske klesdesignere