Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© Rickhard, Leonard/BONO

Leonard Rickhard

Trett modellflybygger I

Datering:1985
Betegnelse:Maleri
Materiale og teknikk:Olje på lerret
Teknikk: Olje
Materiale: Lerret
Mål:180 x 150 cm
Emneord:Bildende kunst
Ervervelse:Overført fra Riksgalleriet 1988
Inventarnr.:MS-00319-1988
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:© Rickhard, Leonard/BONO
Foto:Nasjonalmuseet  Last ned
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

Trett modellflybygger finnes i flere versjoner. Farger, bakgrunn og gjenstander varierer, men grunnmotivet er det samme. Vi ser inn i et enkelt, grunt rom. Et bord står foran et vindu med lyse gardiner og hvit omramming. Vindusglassene er svarte og ugjennomtrengelige. Rommets strenge vertikale og horisontale linjer danner en kontrast til kaoset på bordplaten, som er flatet ut som et stillebensbord av Cézanne. Rammen er grov, fargene duse.

På bordet er fragmenter av et modellfly strødd utover. Noen av dem er påmalt hakekors. I stedet for å vise en uskyldig aktivitet, modellflybygging, får motivet dermed en større kompleksitet, med referanse til andre verdenskrig, et tema Rickhard har tatt opp flere ganger. Flyet er nærmest dissekert, i likhet med modellflybyggerens hode som også ligger på bordet, med åpen munn, oppsperrete øyne og en ledning som fører opp mot taket. Ved siden av ligger en løsrevet arm, og på krakken noe som ser ut som kroppens indre organer. Er det strømmen i ledningen som har ført til kaoset på bordet? Hører kroppsdelene til byggesettet, eller refererer de til lemlestede krigsofre?

Rommet er dystert og disharmonisk, et bilde på forgjengelighet. Her er referanser til ulike kunsthistoriske sjangre; gjenstandene på bordet utgjør et stilleben, og det løsrevne hodet viser til en memento mori-symbolikk («husk, du skal dø»). Tittelen er konkret, innholdet og formen komplekse. Dette er typisk for Rickhards bilder, som ofte viser maskiner og fragmenter.

Rickhard er utdannet ved Statens håndverksog kunstindustriskole og Kunstakademiet i Oslo.

Tekst: Marianne Yvenes
Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag