Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© Advocaat, Gunnvor/BONO

Gunnvor Advocaat

Gult over sort

Datering:1974
Andre titler:Yellow on Black (ENG)
Betegnelse:Maleri
Materiale og teknikk:akryl på lerret
Teknikk: Akryl
Materiale: Lerret
Mål:70 x 75 cm
Emneord:Bildende kunst
Ervervelse:Kjøpt 1974
Inventarnr.:MS-02501-1988
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:© Advocaat, Gunnvor/BONO
Foto:Nasjonalmuseet  Last ned
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

Gunnvor Advocaat var en av pionerene innen abstrakt maleri i Norge. Hun hadde sin kunstutdannelse fra Haag og Oslo. En studiereise til Paris i 1948 ble hennes første og avgjørende møte med modernismen og postkubistisk formspråk. Det kunstneriske gjennombruddet kom i slutten av 1950-årene.

Advocaat bodde i Norge om sommeren og resten av året på Sicilia. Dette gjenspeiles i fargebruken. Utviklingen går fra en sterkt forenklet, figurativ uttrykksform til 1960- og 70-årenes harmoniske flater, hvor motsetninger mellom lys og mørke, store og små former, skarpe sammenstøt og myke overganger spiller hovedrollen i de nonfigurative komposisjonene.

I Gult over sort fra 1974 er malingen påført i gjennomskinnelige, transparente lag. Gult, oransje, rosa og rødt dempes av den svarte malingen som ligger under. I noen mindre felt er sterke røde og gule farger smurt ublandet på lerretet. I øvre høyre hjørne er det litt hvitt på det sorte. Midt i alle de dempete, varme fargene antyder kunstneren her kanskje norske fjell med snø på – en liten flik av det kalde nord midt i Sicilias varme, solbadete fargeklanger.

Sikker farge-, rytme- og formsans var Advocaats verktøy. Hun var kolorist og stemningen i bildet kommer fram gjennom kontraster, bevegelser og lysskiftninger. Komposisjonen er både enkel og kompleks. Med sin konsentrasjon om fargeflatene gir bildet en estetisk opplevelse, samtidig som det utfordrer betrakteren.

Tekst: Anita Rebolledo
Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag