Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© Aurdal, Synnøve Anker/BONO

Synnøve Anker Aurdal

Magisk måne

Datering:1967
Andre titler:Magic Moon (ENG)
Betegnelse:Tekstil
Materiale og teknikk:billedvev i gobelinteknikk
Teknikk: Billedvev i gobelinteknikk
Materiale: Tekstil
Mål:270 x 213 cm
Emneord:Bildende kunst
Ervervelse:Kjøpt 1968
Inventarnr.:MS-02512-1988
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:© Aurdal, Synnøve Anker/BONO
Foto:Nasjonalmuseet  Last ned
Del av utstilling:Kunst 2, 2005–2007
Metadata:DigitaltMuseum API

Synnøve Anker Aurdal var en pioner i norsk modernistisk tekstilkunst. Hun benyttet seg av et forenklet, geometrisk formspråk. Typisk for Aurdal er også at hun eksperimenterte med nye materialer, og at hun etter hvert frigjorde seg fra en norsk tekstiltradisjon. Blant annet benyttet hun industrifremstilt pigment til farging av garnet, i en tid hvor idealet var plantefarget garn.

I Magisk måne er motivet nonfigurativt framstilt. På en mørk bunn hviler to store, lyse, runde former. Den ene er plassert mot teppets øvre kant. Den er betraktelig større enn den nederste, som er formet som en liggende oval. Vertikalt, nær midten av begge rundingene, er det et mørkere grått felt. Den samme typen former går igjen hos andre samtidige norske kunstnere, som for eksempel Gunnar S. Gundersen. Fargene i Aurdals verk er tilnærmet heldekkende svart, hvitt, grått og sølv, med innslag av grønt og gult. I de sølvfargete feltene har hun benyttet en type metallsnorer som viser hennes bruk av hverdagsmaterialer, utypisk i en tradisjonell gobelinteknikk.

Tittelen gir en klar beskrivelse av motivet. Til dette arbeidet har Aurdal hentet inspirasjon fra Harry Martinsons dikt «Ur en måndikt », fra 1952: «I skälvande nattmoln skäres väg av månens vita dublon. Nattglitter kastar den ner at kräla sjön. Det lockar i glans och alt vill bli drømmareland. Skepp går i silveret med undran.»

Tekst: Hilde Areng Skaara
Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag