Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© Soto, Jésus Raphael/BONO

Jésus Raphael Soto

Ecriture (FRA)

Datering:1964
Betegnelse:Skulptur
Materiale og teknikk:bemalt tre og metall
Materiale: Tre, Metall
Mål:102 x 172 x 16 cm
Emneord:Bildende kunst
Ervervelse:Gave fra Nasjonalgalleriets Venner 1968
Inventarnr.:MS-02978-1988
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:© Soto, Jésus Raphael/BONO
Foto:Nasjonalmuseet  Last ned
Del av utstilling:Kunst 2, 2005–2007
Metadata:DigitaltMuseum API

Som flere andre kunstnere fra Venezuela, flyttet Jésus Rafael Soto i 1950-årene fra hjemlandet til Frankrike. I Paris stiftet han bekjentskap med den kinetiske kunsten, hvor han også selv etter hvert fikk en sentral posisjon. Soto arbeidet med bevegelse og tilstedeværelse i de fleste av sine arbeider.

I likhet med kunstnerkollegaer som Alexander Calder og Jean Tinguely, var Soto opptatt av hvordan bevegelse kunne gjengis i et kunstverk uten at det virket statisk. Calder og Tinguely tok gjerne i bruk mekanikk eller luftstrømmer for å skape sine kinetiske skulpturer. Soto valgte en annen strategi, han lot betrakterens egen bevegelse spille en sentral rolle i opplevelsen av kunstverkene.

I Ecriture (fransk for skrift) henger tynne ståltråder ubevegelige foran en bakgrunn av vertikale linjer. Men idet betrakteren skifter fot eller rører på seg, skapes det en illusjon av at verket faktisk beveger seg. I takt med at betrakteren interagerer med verket og skifter synsvinkel trer skriften glimtvis frem. Geometriske former svinger tilsynelatende på seg foran overflaten. Samtidig som bevegelsen gjør betrakteren oppmerksom på nye former, forsvinner andre. Hva er det egentlig betrakteren ser? Ecriture unnviker en fullstendig lesning, og bevarer sin gåtefullhet under betrakterens forflytning rundt verket.

Tekst: Marthe Tveitan
Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag