Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© Finlay, Ian Hamilton/BONO

Ian Hamilton Finlay

Tvillingtempler. Til Apollo. Hans musikk. Hans missiler. Hans muser.

Datering:(1993)
Andre titler:Twin Temples. To Apollo. His Music. His Missiles. His Muses (ENG)
Betegnelse:Skulptur
Materiale og teknikk:granitt og marmor
Dekorteknikk: Relieff
Materiale: Stein, Stein
Mål:40,5 x 25 x 25 cm
Emneord:Bildende kunst
Ervervelse:Kjøpt 1998
Inventarnr.:MS-04044-1998
Registreringsnivå:Komplekst objekt
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:© Finlay, Ian Hamilton/BONO
Foto:Nasjonalmuseet  Last ned
Del av utstilling:Kunst 2, 2005–2007
Fattig kunst - rik arv. Arte Povera og parallelle praksiser 1968 - 2015 , 2015–2016
Metadata:DigitaltMuseum API

Ian Hamilton Finlay var en svært mangfoldig kunstner. Han var forfatter, og utga sin første bok i 1958. Han skrev også konkret poesi – der tekstbildet og typografien bidrar til helheten i uttrykket. I tillegg laget han skulpturer, installasjoner og hagekunst. Poesien kunne bli til inskripsjoner på steinskulpturer som han satte ut i naturen. Sammen med sin kone skapte han et stort hageanlegg i nærheten av Edinburgh, Little Sparta, som i 2004 ble utropt til Skottlands viktigste kunstverk. I dette anlegget, hvor det var plassert et stort antall skulpturer, i tillegg til hagetempler, møttes natur og kultur.

Det var noen temaer som i særlig grad opptok Finlay; sjø og fiske, andre verdenskrig, den franske revolusjon og antikkens klassiske forfattere. I tillegg til formale aspekter som farge, form, tekstur, format og komposisjon, var han svært oppmerksom på språkets og kunstens makt med hensyn til å kunne påvirke og forme vår oppfatning av verden.

Tvillingtempler. Til Apollon. Hans musikk. Hans missiler. Hans muser består av to søyler i svart marmor, på hver sin base. Nederst går tre ringer rundt søylens omkrets. Over disse er det tegnet inn doriske søyler. Søylene fungerer som bærende element for hvert sin arkitrav, der den ene er dekorert med billedelementer av lyrer, kombinert med en type kanon med to løp, mens den andre har en innskrift i gullbokstaver, tilsvarende verkets tittel. Apollon var guden for poesi, musikk og bueskyting.Tittelen gir assosiasjoner til antikken, mens kanonene viser til krigens ødeleggelser. Her kombinerer kunstneren klassiske myter og den moderne krigføringens teknologi.

Tekst: Marianne Yvenes
Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Ian Hamilton Finlay var en svært mangfoldig kunstner. Han var forfatter, og utga sin første bok i 1958. Han skrev også konkret poesi – der tekstbildet og typografien bidrar til helheten i uttrykket. I tillegg laget han skulpturer, installasjoner og hagekunst. Poesien kunne bli til inskripsjoner på steinskulpturer som han satte ut i naturen. Det var noen temaer som i særlig grad opptok Finlay; sjø og fiske, andre verdenskrig, den franske revolusjon og antikkens klassiske forfattere. I tillegg til formale aspekter som farge, form, tekstur, format og komposisjon, var han svært oppmerksom på språkets og kunstens makt med hensyn til å kunne påvirke og forme vår oppfatning av verden.

Guide: Fattig kunst - rik arv