Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© BONO/Christensen, Jeannette

Jeannette Christensen

The Birth of Liquid Desire (ENG)
The Birth of Liquid Desire (ENG) (original)

Datering:1997
Betegnelse:Installasjon
Materiale og teknikk:bord, krakk og glass
Materiale: Tre, Glass
Mål:Variable mål
Emneord:Bildende kunst
Ervervelse:Kjøpt 2002
Inventarnr.:MS-04552-2002
Registreringsnivå:Komplekst objekt
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:© BONO/Christensen, Jeannette
Foto:Nasjonalmuseet  Last ned
Del av utstilling:Kunst 2, 2005–2007
Metadata:DigitaltMuseum API

Jeanette Christensen er utdannet i Norge og Frankrike, og har virket som kunstner siden 1980-årene. Hun er kjent for å bruke gelé som materiale i flere av sine verk, blant annet i skulpturer og monokrome «malerier». Geleen gjennomgår en naturlig organisk nedbryting, og verkene er derfor ikke å regne som varige. På ulike måter illustrerer hun tiden som går. Hun knytter seg til et kjent tema i kunsthistorien, «Memento mori»: Husk, du skal dø!

Installasjonen The Birth of Liquid Desire består av et bord, en krakk og noe som kan se ut som en flytende geléklump. Den tilsynelatende flytende massen er i ferd med å renne nedover bordkanten. Som betraktere blir vi nysgjerrige på hva som har hendt. Vi kan for eksempel få assosiasjoner til et kjøkkenbord. Har noen sølt noe? Verket kan tolkes på ulike måter. Kanskje mest nærliggende er det å trekke fram tidsaspektet. Christensen har sagt at hun i enkelte verk ønsker å fryse fast tiden. Det er nettopp det hun har gjort her. Massen er på vei til å dryppe ned, men den blir hengende for alltid. Det er først når vi ser nærmere etter at vi oppdager at den er laget av glass.

Tittelen stammer fra et maleri av den surrealistiske kunstneren Salvador Dalí. I et annet av Dalís verk er en flytende klokke i ferd med å gli over en kant akkurat som glassformen i Christensens verk. På en effektfull måte hjelper Christensen oss til å gripe øyeblikket, og slik minne oss på tiden som går.

Tekst: Hilde Areng Skaara
Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag