Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© Digerud, Jan/Lundberg, Jon

Jan & Jon (arkitektkontor)

Triumfbue a'la H.P.L'Orange

Datering:(1977)
Betegnelse:Presentasjonstegning, Aksonometri
Materiale og teknikk:Fargeblyant og blyant på sepiakopiert transparentpapir
Teknikk: Fargeblyant, Blyant
Materiale: Transparentpapir
Mål:42,5 x 32,4 cm
Emneord:Arkitektonisk tegning
Klassifikasjon:Arkitektur
Motivtype:Arkitektonisk
Ervervelse:Gave til Norsk Arkitekturmuseum 1987
Inventarnr.:NAMT.j&j002
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Arkitektursamlingene
Opphavsrett:© Digerud, Jan/Lundberg, Jon
Foto:Nasjonalmuseet  Last ned
Metadata:DigitaltMuseum API

Jan & Jon er Norges mest rendyrkede og mest internasjonalt publiserte postmodernistiske arkitekturpraksis. Jan Digerud og Jon Lundberg er begge begavete tegnere og forstår tegningen som noe mer enn et underlag for å realisere bygninger – den kan også være et verk i seg selv. Da kontoret ble oppløst i 1981, etterlot de seg en stor tegningsproduksjon.

Triumfbue a’la H.P .L’Orange er en hyllest til grunnleggeren av Det norske institutt i Roma, arkeologen Hans Peter L’Orange. L’Oranges doktorgrad hadde handlet om Konstantinbuen i Roma, og når Digerud skulle ominnrede sin leilighet i Oslo i 1977, ønsket han ifølge ham selv å benytte anledningen til å «undersøke portalens egenskaper ». En eksisterende buet portal i leiligheten, mellom spisestuen og hallen, ble supplert med to garderobeskap, påbygget nye hyller og bundet sammen med flere dekorative elementer.

Denne tegningen er et eksempel på en metode som Jan & Jon ofte benyttet seg av: Etter avslutningen av et prosjekt ble arbeidstegningene brukt som underlag for form- og fargekomposisjoner på papir. Disse tegningene ble ifølge Jan Digerud produsert for publisering eller som rene con amore– prosjekter. Arbeidstegningene ble kopiert av i aksonometri, så ble kopien bearbeidet med farger og fargefelter. Mens linjer følger de faktiske linjene i arbeidstegningene, er fargene ikke mimetiske, men rene abstrakte, kompositoriske elementer.

Tekst: Martin Braathen
Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Høydepunkter. Arkitektur