Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© Kartvedt, Per

Per Kartvedt

bo-x. Studentboliger på Steinan
bo-x (original)

Datering:(1966)
Betegnelse:Konkurranseutkast, Eksteriørperspektiv
Materiale og teknikk:Fotografi oppklebet på kartong
Teknikk: Fotografi, Fotoemulsjon, Montert, Tusj, Gelatin, positiv
Materiale: Foto, Papir
Mål:84,0 x 59,3 cm
Emneord:Arkitektonisk tegning, Arkitekturfotografi
Klassifikasjon:Arkitektur
Motiv – sted:Trondheim, Norge
Ervervelse:Ervervelsesopplysninger under arbeid
Inventarnr.:NAMT.nak008.025
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Arkitektursamlingene
Opphavsrett:© Kartvedt, Per
Foto:Nasjonalmuseet  Last ned
Metadata:DigitaltMuseum API

Med dette utkastet ble Per Kartvedt premiert i konkurransen om studentboliger i Trondheim. Samme år – i 1966 – fikk han stilling som instituttarkitekt hos Arne Korsmo, som siden 1956 hadde besatt et professorat ved NTH. Kartvedt hadde som student fulgt Korsmos nye grunnundervisning og posisjonerte seg i miljøet ved å knytte den internasjonale avantgarden til Trondheim. Han var opptatt av arkitekturens vekst- og endringspotensiale og interesserte seg for modernismekritikere som Archigram, Team X, Cedric Price og Yona Friedman.

Dette engasjementet kommer til uttrykk i konkurranseplansjen som vises her. Prefabrikkerte hybelbokser er satt inn i en modulkonstruksjon som i prinsippet kunne utvides i alle retninger og tilpasses enhver kontekst. Den organisk formete blokken synes å bevege seg fritt i terrenget. Det leverte konkurransematerialet omfatter også en realistisk situasjonsplan, to aksonometrier som presenterer systemets egnethet for innredning og en 1:200-plan over fellesfunksjoner med kjøkken, vaskeri og biljardrom. Flere kornete fotografier, mest sannsynlig kopiert i Arkitektavdelingens mørkerom av en av studentmedarbeiderne, demonstrerer modellens imponerende kompleksitet.

Typisk for annenpremier i konkurranser, forble dette prosjektet urealisert, men det fikk likevel status og innflytelse. Papirprosjektet er trolig det nærmeste man kommer norsk avantgardistisk arkitektur i perioden, med betydning for utviklingen av nordisk strukturalistisk byggeri.

Tekst: Nina Berre
Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Høydepunkter. Arkitektur