Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Edvard Munch

Møte i verdensrommet

Datering:1898-1899 (plate)
Andre titler:Encounter in Space (ENG)
Begegnung im Weltall (GER)
Betegnelse:Grafikk
Materiale og teknikk:Fargetresnitt på papir
Teknikk: Fargetresnitt, Huljern, Løvsag
Materiale: Papir
Mål:190 x 254 mm
Emneord:Bildende kunst
Ervervelse:Ervervelsesopplysninger under arbeid
Inventarnr.:NG.K&H.A.19103
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Foto:Nasjonalmuseet / Ivarsøy, Dag Andre  Last ned
Del av utstilling:Munch 150, 2013
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

To mennesker – en kvinne og en mann – svever mot hverandre i tilsynelatende vektløs tilstand mot en mørk bakgrunn. Konturer av sædceller omgir paret. Den erotiske ladningen er det bærende element i motivet. Det virker som om ubevisste krefter fører de to menneskene mot hverandre. Kontrasten mellom parets fysiske nærhet og en viss følelsesmessig avstand antydes av de bortvendte ansiktene.

Munch sammenliknet menneskeskjebner med planetene i en av sine kommentarer til motivet: ”Menneskeskjæbner er som Kloderne. De kommer fra det ukjendte forat mødes og atter forsvinde”. Denne referansen til en kosmisk dimensjon gjenspeiles også i tresnittets tittel.

Nasjonalmuseets tresnitt er trykket i sort, rødt og blågrønt. I andre varianter av motivet har blått eller gulgrønt erstattet den blågrønne fargen. Mannens røde figur gjenspeiler smerten og lidenskapen i hans forhold til kvinnen, som i motsetning til ham antyder en kjøligere holdning med sin blågrønne farge. Samtidig er hun vendt ut mot verdensrommet, mens han er framstilt med bøyd hode og rygg i en mer innadvendt positur. Tresnittet er trykket fra én treplate saget i tre biter – den såkalte puslespillmetoden. I tillegg er to små avbrukne biter blitt satt inn igjen ved kvinnens og mannens føtter etter en skade i platen.I

Munchs grafiske produksjon finnes også et beslektet motiv i litografiet Dekorativt utkast fra 1897/1898, og i 1902 tok Munch igjen opp motivet og utarbeidet det som radering.

Vi kan ikke si med sikkerhet når dette arbeidet ble ervervet av Nasjonalgalleriet.

Tekst: Møyfrid Tveit
Fra "Edvard Munch i Nasjonalmuseet", Nasjonalmuseet 2008, ISBN 978-82-8154-034-7

Edvard Munch. Høydepunkter i samlingen