Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Edvard Munch

Hans Jæger

Datering:1889
Andre titler:Hans Jæger (ENG)
Betegnelse:Maleri
Materiale og teknikk:Olje på lerret
Teknikk: Olje
Materiale: Lerret
Mål:109 x 84 cm
Emneord:Bildende kunst
Motiv:Portrett
Motiv – person:Jæger, Hans (avbildet person )
Ervervelse:Kjøpt 1897
Inventarnr.:NG.M.00485
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Foto:Nasjonalmuseet / Lathion, Jacques  Last ned
Del av utstilling:Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950, 2011
Munch 150, 2013
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

I 1880-årene hentet Edvard Munch ofte sine modeller blant den nærmeste familie og i vennekretsen. Et særlig avslørende portrett malte han av forfatteren og den anarkistiske samfunnskritikeren Hans Jæger. Han sitter tilbakelent i en sofa og mønstrer oss med et direkte blikk gjennom brillene. Hatten og den tettsittende frakken understreker det tilknappete og lukkete ved skikkelsen. Det kalde lyset som strømmer gjennom gardinen til venstre kaster dype skygger og får fargene til å spille i rødfiolett, brunt og blågrønt. De pastose og tydelige penselstrøkene virker like lett henslengt som personen som er avbildet.

Hans Jæger var en sentral person i det som ble kalt Kristiania-bohemen, en liten, men profilert gruppe unge studenter, kunstnere og litterater i hovedstaden som delte radikale og sterkt kritiske synspunkter på det borgerlige samfunn. Munch var i 1880-årene en del av dette miljøet. Deres «evangelium» ble blant annet uttrykt gjennom budet: «Du skal skrive ditt liv». Jæger hadde tidligere fått beslaglagt sin bok Fra Kristiania-bohemen på grunn av det man den gang oppfattet som pornografiske skildringer, og ble i 1886 idømt både bot og fengselstraff.

Selv om Munch etter hvert tok avstand fra bohem-miljøet, beholdt han respekten for den nesten ti år eldre Hans Jæger som menneske og idealist. Maleriet var lenge i Munchs eie, og ble vist på de fleste utstillinger han hadde i 1890-årene. I 1897 tilbød han bildet til Nasjonalgalleriet. Det ble innkjøpt og bohemen kom på veggen sammen med nasjonale dikterhelter som Bjørnstjerne Bjørnson.

Bildet ble innkjøpt i 1897.

Tekst: Frithjof Bringager
Fra "Edvard Munch i Nasjonalmuseet", Nasjonalmuseet 2008, ISBN 978-82-8154-034-7

Edvard Munch. Høydepunkter i samlingen