Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Harald Sohlberg

Sommernatt

Datering:1899
Andre titler:Summer Night (ENG)
Betegnelse:Maleri
Materiale og teknikk:olje på lerret
Teknikk: Olje
Materiale: Lerret
Mål:114 x 135,5 cm
Emneord:Bildende kunst
Motiv:Sommer
Motivtype:Landskap
Motiv – sted:Nordstrand, Oslo, Norge
Ervervelse:Kjøpt 1899
Inventarnr.:NG.M.00525
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Foto:Nasjonalmuseet / Høstland, Børre  Last ned
Del av utstilling:Kunst 3. Verk fra samlingen 1814-1950, 2007–2011
Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950, 2011
Nordic Art. The Modern Breakthrough (ENG), 2012–2013
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

Relaterte objekter (Utført pa grunnlag av):

Et bord dekket for to personer står på en veranda med vid utsikt over et nattlig landskap. Måltidet er tilsynelatende avsluttet. Krakkene er skjøvet skjødesløst til side og personene har antakelig gått innendørs. Verandadøren står fortsatt på gløtt og speiler landskapet i vindusglasset. På bordet står halvtomme glass og karafler, og et par damehansker og en hatt er lagt igjen på blomsterkassen. Den sterkt forkortede husveggen og den fargerike diagonalen av blomster skaper et perspektivisk sug i motivet. Oppmerksomheten trekkes mot landskapets mørke silhuetter og den lysere kveldshimmelen i det fjerne. Motivet rommer en spenning mellom forgrunnens fargerike detaljrikdom og bakgrunnens forenkling i både form og koloritt.

Maleriet kan betraktes som en stemningsfull hyllest til den lyse, nordiske sommernatten. Det uttrykker samtidig en sterk, nesten kosmisk opplevelse av et uendelig himmelrom over den bølgende åslinjen. Kunstneren ønsket muligens også å formidle den følelse av stillhet og ensomhet som kan hvile over et landskap. Som så ofte i Harald Sohlbergs bilder er mennesker fraværende.

På den tiden da bildet ble malt, bodde Sohlberg i en liten leilighet i villastrøket på Nordstrand i Kristiania, med utsikt mot øyene i indre Kristianiafjord og Bærumsåsene. For ham selv var Sommernatt knyttet til egen biografi – på bildet feires hans forlovelse. Tankene Sohlberg gjorde seg i skriftlig form om motivet er da også knyttet til kjærlighet, samliv og forventningsfull glede.

Tekst: Frithjof Bringager
Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945