Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Edvard Munch

Pikene på broen

Datering:Ca. 1901
Andre titler:The Girls on the Bridge (ENG)
Mädchen auf dem Pier (DEU)
Betegnelse:Maleri
Materiale og teknikk:Olje på lerret
Teknikk: Olje
Materiale: Lerret
Mål:136 x 125 cm
Emneord:Bildende kunst
Ervervelse:Gave fra Olaf Schou 1909
Inventarnr.:NG.M.00844
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Foto:Nasjonalmuseet / Høstland, Børre  Last ned
Del av utstilling:Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950, 2011
Munch 150, 2013
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

Maleriet innevarsler en ny epoke i Edvard Munchs kunstnerskap. Det ble malt like etter århundreskiftet 1900, etter at Munch hadde mottatt inntrykk av renessansens monumentalkunst på en reise i Italia. Motivet med de tre pikene som lener seg mot broens rekkverk, herskapshuset med det store treet og fullmånen i den lyse sommernatten, er ladet med mystikk.

I 1897 hadde Munch kjøpt seg et lite hus i Åsgårdstrand ved Kristianiafjorden, som han et sted kommenterer slik: ”Å gå her er som å gå blant bildene mine. Jeg får slik lyst til å male når jeg går i Åsgårdstrand.” Den buktende strandlinjen og trekronene som gjenspeiles i vannet, kjenner vi igjen fra andre landskapsskildringer. Linjenes rytmer kan knyttes til samtidens art nouveau-stil. Rekkverkets diagonal minner om Skrik, men her fanges de skråstilte perspektivlinjene opp av den horisontale hvite hagemuren.

Kunstneren sammenfatter hele synsinntrykket i en forenklet komposisjon der naturen, bebyggelsen og figurene spiller sammen og gir en kontemplativ virkning. Fargebruken er lysere og friskere enn i 1890-tallsbildene. De dempete grønne og blå fargetonene skaper sammen med veiens og broens beigerosa bildets lyriske nattestemning, som understrekes av den blekgule månen. Ungpikenes kjoler i hvitt, rødt og grønt danner en dristig farveaksent. Bildet finnes i en rekke versjoner og er et av Munchs mest populære motiver.

Bildet var en gave fra Olaf Schou i 1909.

Tekst: Frode Haverkamp
Fra "Edvard Munch i Nasjonalmuseet", Nasjonalmuseet 2008, ISBN 978-82-8154-034-7

Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945
Edvard Munch. Høydepunkter i samlingen