Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Edvard Munch

Skrik

Datering:1893
Andre titler:The Scream (ENG)
Betegnelse:Maleri
Materiale og teknikk:Tempera og fettstift på papplate
Teknikk: Tempera, Fettstift
Materiale: Papplate
Mål:91 x 73,5 cm
Emneord:Bildende kunst
Motivtype:Landskap, Portrett
Ervervelse:Gave fra Olaf Schou 1910
Inventarnr.:NG.M.00939
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Foto:Nasjonalmuseet / Høstland, Børre  Last ned
Del av utstilling:Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950, 2011
Munch 150, 2013
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

Relaterte objekter (Relatert motiv):

Skrik er det best kjente og mest reproduserte av alle Munchs motiver. Med sine ekspressive farger, bølgende linjer og slående helhetsvirkning har bildet en universell appell.

Det sterkt forenklete landskapet i bildet er gjenkjennelig, og viser Kristianiafjorden sett fra Ekeberg, med bred utsikt over fjorden, byen og åsene bak den. I bakgrunnen til venstre, ved enden av veien med rekkverket som skjærer diagonalt innover i bildet, vandrer to menn. De tolkes gjerne som to venner Munch omtaler i sine notater knyttet til bildet. Men figuren i forgrunnen er den som først tiltrekker seg oppmerksomheten. Munnen formes i et taust skrik som forsterkes av bølgebevegelsene i det omkringliggende landskapet. Figuren er flertydig og det er vanskelig å si om det er en mann eller en kvinne, ung eller gammel – eller om det i det hele tatt er et levende menneske.

Som i mange av Munchs bilder antas det at kunstneren også her har tatt utgangspunkt i egne følelser og opplevelser. I Munchs dagboknotater finnes flere referanser til bakgrunnen for hans framstilling av eksistensiell angst, blant annet i en kortfattet versjon som lyder:

Jeg gik langs veien med to venner – Saa gik solen ned – Himmelen blev pludselig blod og jeg følte det store skrig i naturen.

Skrik ble første gang stilt ut på Munchs separatutstilling i Berlin i 1893. Bildet står sentralt i serien med malerier som kalles «Livsfrisen», og det har vært gjenstand for mange inngående analyser og tolkningsforslag. Maleriet finnes også i en senere versjon, som det nå antas kan være malt i 1910, tilhørende Munch-museet. I tillegg finnes motivet i tegninger, pasteller og grafiske arbeider.

Nasjonalmuseets bilde var en gave fra Olaf Schou og det ble innlemmet i Nasjonalgalleriets samling i 1910.

Tekst: Ellen J. Lerberg
Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Edvard Munch. Høydepunkter i samlingen
Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945