Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Edvard Munch

Livets dans

Datering:1899–1900
Andre titler:Dance of Life (ENG)
Betegnelse:Maleri
Materiale og teknikk:Olje på lerret
Teknikk: Olje
Materiale: Lerret
Mål:125 x 191 cm
Emneord:Bildende kunst
Ervervelse:Gave fra Olaf Schou 1910
Inventarnr.:NG.M.00941
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Foto:Nasjonalmuseet / Høstland, Børre  Last ned
Del av utstilling:Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950, 2011
Munch 150, 2013
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

Munchs maleri viser flere par, dansende i den lyse sommernatten. Hos paret som utgjør komposisjonens hovedelement er kvinnen iført en sterkt rød kjole som slynger seg rundt hennes dansepartner. Hennes utslåtte hår virvles rundt ham. Paret flankeres av to kvinner; den ene ung og frodig i hvit kjole, den andre hulkinnet og blek i svart. Det er som en historie fortelles, om kvinnens ulike stadier i livet. Munch har lagt handlingen i bildet til en strand, et landskap med elementer fra Åsgårdstrand. Mange av Munchs bilder med tilknytning til hans årelange ”Livsfrise”-prosjekt har utgangspunkt i Åsgårdstrands buktende strandlinje og karakteristiske landskap.

I 1898 hadde Munch fått tilsendt Helge Rodes nye skuespill Dansen gaar. Kanskje var Rodes skuespill en inspirasjon eller forløser for Munchs motiv også. I Rodes skuespill sier kunstneren Aage Vollmer:

Livets dans. Mit Billede skal hedde Livets Dans! Det skal være to, som danser i folderige Klædebon […] Han holder hende tæt ind til sig. Han er dybt alvorlig og lykkelig. […] Han skal holde hende indtil sig, saa fast, at hun halvt er sunket ind i ham. […] Der strømmer Styrke ind i hende fra ham.

Munch beholdt Helge Rodes skuespill i sin boksamling, men det var nok ikke den eneste inspirasjonskilden for ham. Sannsynligvis baserer motivet seg også på egne erfaringer. Livets dans ble et av nøkkelverkene i ”Livsfrisen”. Maleriet ble kjøpt av Olaf Schou på Munchs utstilling i Dioramalokalet i Kristiania i 1910, og umiddelbart forært Nasjonalgalleriet.

Tekst: Ellen J. Lerberg
Fra "Edvard Munch i Nasjonalmuseet", Nasjonalmuseet 2008, ISBN 978-82-8154-034-7

Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945
Edvard Munch. Høydepunkter i samlingen