Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Vincent van Gogh

Selvportrett

Datering:(1889)
Betegnelse:Maleri
Materiale og teknikk:Olje på lerret
Teknikk: Olje
Materiale: Lerret
Mål:51,5 x 45 cm
Emneord:Bildende kunst
Motivtype:Selvportrett
Ervervelse:Kjøpt 1910
Inventarnr.:NG.M.00943
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Foto:Nasjonalmuseet  Last ned
Del av utstilling:Kunst 3. Verk fra samlingen 1814-1950, 2007–2011
Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950, 2011
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

Vincent van Gogh malte antakelig dette selvportrettet i trekvart profil mens han oppholdt seg på et psykiatrisk sykehus i Saint-Rémy. Dette var året før han tok sitt eget liv. Man merker sporene etter psykisk lidelse i ansiktets avmagrete trekk, i hudens bleke, gulgrønne skjær og i blikkets vaktsomme stirring. Her vises også hans skamferte øre, som ble delvis avskåret under en episode året i forveien.

Hentydningene til oppdemmet psykisk spenning forsterkes av penselstrøkenes bølgende, vibrerende ekspressivitet. Effekten av optisk vibrering blir videre intensivert gjennom bruken av kalde mot varme kontrastfarger, som blått mot gult og grønt mot det flammende røde i skjegg og øyne.

Van Gogh etterlot seg mange selvportretter. I disse selvportrettene er det ikke i hovedsak en sannferdig gjengivelse av ansiktets ytre trekk som vektlegges, men selve uttrykket, som referanse til en bestemt indre tilstand. Van Gogh kom til Paris i 1886 og ble sterkt inspirert av de franske impresjonistene. Senere utviklet han sin egen, høyst personlige stil og betraktes som en av de viktigste forløperne for ekspresjonismen, hvor det er kunstnerens subjektive reaksjoner på virkeligheten som prioriteres, fremfor virkeligheten som sådan. Fargene er gjerne sterke, formene er ofte hardt vinklete med svarte konturer, penselstrøkene er tydelige og helhetsinntrykket er som regel røft, uferdig og skisseaktig.

Tekst: Nina Denney Ness
Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945