Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Harriet Backer

Blått interiør

Datering:1883
Andre titler:Blue Interior (ENG)
Betegnelse:Maleri
Materiale og teknikk:Olje på lerret
Teknikk: Olje
Materiale: Lerret
Mål:84 x 66 cm
Emneord:Bildende kunst
Motiv:Interiør
Ervervelse:Kjøpt 1964
Inventarnr.:NG.M.02582
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Foto:Nasjonalmuseet / Høstland, Børre  Last ned
Del av utstilling:Kunst 3. Verk fra samlingen 1814-1950, 2007–2011
Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950, 2011
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

Tittelen Blått interiør leder vår oppmerksomhet inn på Harriet Backers ambisjon for motivet; å beskrive dagslysets farge- og lysvirkninger innendørs. Vinduet er delvis skjult av en mørkeblå gardin, og betrakteren kan bare ane at det er der. Tilsynelatende tilfeldig lar Backer sollyset spille mot et mangfold av refleksjoner og absorberende overflater. Med det hun selv kalte ”pleinairen i interiøret”, viser hun sin interesse for Claude Monet og impresjonistenes lysvirkninger. Men bildets stramme komposisjon, nøye modellerte gjenstander og mørke fargetone viser at Backer samtidig forholdt seg til den akademiske maleritradisjonen hun hadde tilegnet seg under studietiden i München.

I 1884 skrev den norske kunstkritikeren Andreas Aubert:

”Interiøren er overhovedet i vor Tid altfor lidet udnyttet, i hvert Fald som Nutidsskildring. Vore Hjem, … har saa megen Skjønhed, naar man bare ved at gribe den … i lignende Lys og Klarhed som den, man ødsler paa Friluftsmotiverne: plein air’en.”

Auberts ord ser ut til å være inspirert av Backers motiver. De følgende tre tiårene ble interiører en populær motivgruppe i den skandinaviske kunsten, ikke minst takket være Backers malerier.

Blått interiør ble utstilt i København og Kristiania allerede samme året som det ble malt. I dag anses det som Backers gjennombruddsmaleri. På linje med Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher og Carl Larsson er Backer en av de viktigste representantene for det skandinaviske interiørmaleriet og i tillegg en av de mest betydningsfulle norske kunstnerne i sin generasjon.

Tekst: Nils Ohlsen
Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945