Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© Strømme, Olav/BONO

Olav Strømme

Byen

Datering:Ca. 1937
Andre titler:The City (ENG)
Betegnelse:Maleri
Materiale og teknikk:Blandet teknikk på trefiberplate
Teknikk: Glass, Plastisk masse, Olje
Materiale: Huntonitt
Mål:36 x 79 cm
Emneord:Bildende kunst
Motivtype:Landskap
Ervervelse:Kjøpt 1972
Inventarnr.:NG.M.02881
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:© Strømme, Olav/BONO
Foto:Nasjonalmuseet / Lathion, Jacques  Last ned
Del av utstilling:Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950, 2011
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

Byen er et sentralt motiv i moderne kunst. Dette bildet viser imidlertid en litt annen vri på emnet. Her er byen ikke et sosialt møtested eller et konkret eksempel på urban modernitet. Den fremstår heller som en symbolsk form: en forstenet, utstrakt horisont stemt under et kjølig, nattlig måneskinn.

Olav Strømmes visjonære, suggestive bilder fra midten av 1930-tallet er særegne i det tjuende århundrets kunst i Norge. Emblematiske, nær abstrakte motiver er artikulert med vekt på grove, plastiske overflater, slående helhetsvirkninger og en kraftig redusert fargeskala. Stemningen er ofte dyster og melankolsk, og knyttet til temaer som undergang og død. Bruken av plastisk materiale med innfelte glassbiter, oppskrapinger og annet gir en stofflig, muraktig virkning. Husrekkene virker nærmest som risset inn i størknet lava.

I akademitiden hørte Strømme til en gruppe studenter som sto i opposisjon til det etablerte kunstmiljøet. De var opptatt av andre sider ved den moderne kunsten enn sine lærere, og tok blant annet opp elementer fra surrealismen og den tyske ekspresjonismen. Strømme utviklet en personlig motivkrets og en direkte, intuitiv arbeidsmetode. Bildene ble møtt med liten forståelse i samtiden, men vant senere frem som hovedverker fra perioden, spesielt etter at han fikk et comeback som kunstner i løpet av 1960-årene.

Strømme laget flere versjoner av dette motivet, blant annet inngår et større bilde fra samme tid i Rolf E. Stenersens samling.

Tekst: Øystein Ustvedt
Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945