Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© Nesch, Rolf/BONO

Rolf Nesch

Fred

Datering:(1935–1936)
Andre titler:Peace (ENG)
Frieden (DEU)
Betegnelse:Materialbilde
Materiale og teknikk:Materialbilde
Mål:101 x 263 cm
Emneord:Bildende kunst
Ervervelse:Erleggelse for arveavgift fra kunstnerens bo, innkommet 1978
Inventarnr.:NG.M.03223
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:© Nesch, Rolf/BONO
Foto:Nasjonalmuseet / Høstland, Børre  Last ned
Metadata:DigitaltMuseum API

Materialbildene er en tallmessig begrenset, men interessant del av Rolf Neschs verk. De tre første, som han utførte i 1934, var inspirert av den billedmessige egenverdien han så i trykkplatene til grafikkseriene han hadde laget mens han bodde i Hamburg og den første vinteren i Norge. I de neste materialbildene utvidet han relieffdybden og materialtilfanget.

I Fred er de to figurene formet med konturer av sink innlagt med anbrent tre, speil og messing. Bunnen er av blåfarget sink. Bildet viser en tysk og en russisk soldat som har drept hverandre i nærkamp, en situasjon Nesch selv hadde opplevd i skyttergravene på Østfronten i 1915. 20 år etterpå skapte han dette enkle og ekspressive antikrigsmonumentet. Smerten og tragedien formidles gjennom skikkelsenes sammenpressete plassering innenfor et langsmalt format, deres anspente stillinger og ulike ansikter: den enes uten øyne, som en blind bøddelmaske, den andres, med det utåndende offerets stirrende øye og åpne munn. Til forskjell fra for eksempel Max Ernst og Kurt Schwitters, som i sine collager gjerne benyttet gjenkjennelige objekter, bearbeidet alltid Nesch de materialene han benyttet.

I sitt videre arbeid med materialbilder beriket Nesch ytterligere materialbruken, fargene og formspråket, som i Sildefiske (1938/1965, INDEX-huset, Oslo). Med sitt rike spill av keramikkskår, farget glass og glimmer, rytmiske komposisjon og ruvende format er verket blitt stående som et hovedverk i norsk etterkrigstids utsmykningskunst.

Tekst: Sidsel Helliesen
Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945