Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Peder Balke

Stetind i tåke

Datering:1864
Andre titler:Stetind in Fog (ENG)
Betegnelse:Maleri
Materiale og teknikk:Olje på lerret
Teknikk: Olje
Materiale: Lerret
Mål:71,5 x 58,5 cm
Emneord:Bildende kunst
Motiv:Landskap
Ervervelse:Kjøpt 1980
Inventarnr.:NG.M.03335
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Foto:Nasjonalmuseet / Larsen, Frode  Last ned
Del av utstilling:Naturens Speil , 2007
Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950, 2011
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

De dramatiske, bratte og utilgjengelige fjellformasjonene langs Nord-Norges kyst imponerte Peder Balke da han gjorde sin første lange reise nordover i landet i 1832. I Stetind i tåke framstår den spisse fjelltoppen nærmest som et spir, der den i all sin prakt ruver over de rolige bølgene som skyller innover stranden. Balke har plassert fjellet midt i komposisjonen, horisontlinjen ligger forholdsvis lavt og i mellomsjiktet dominerer et grått tåkebelte.

Mennesket er også til stede i komposisjonen; to båter er ute i blåsten, og på en steinknaus står en liten gruppe mennesker og ser ut over havet. Dette gir oss en slags målestokk for menneskets forhold til naturkreftene, den romantiske tradisjonen tro. Fravær av detaljer, Balkes karakteristiske teknikk og fargepalett samt bildets format understreker komposisjonens dramatiske holdning.

Fjellet Stetind som motiv vendte Balke tilbake til ved flere anledninger og over flere tiår. I Nasjonalmuseets eie finnes også to mindre varianter. Stetind-motivet er beslektet med de delvis dramatiske landskapsmotivene i de 26 skissene Balke solgte til ”Skandinavia-vennen” kong Ludvig Filip av Frankrike, og som i dag befinner seg i Louvre.

I tillegg til å være en produktiv kunstner, viste også Balke et sterkt sosialt engasjement. Dette gjorde seg utslag blant annet i hans ”Balkeby”, et boligområde for arbeidere han lot oppføre på sin eiendom i Christiania.

Tekst: Ellen J. Lerberg
Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945