Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© Furu, Bodil/BONO

Bodil Furu

12 Studies on Shit (ENG)

Datering:2006-2007
Betegnelse:Video
Materiale og teknikk:Video
Teknikk: HDV
Materiale: Video
Mål:27:00 min
Opplag:3+AP
Emneord:Bildende kunst
Ervervelse:Kjøpt 2007
Inventarnr.:NMK.2007.0067
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:© Furu, Bodil/BONO
Foto:Nasjonalmuseet / Anne Hansteen Jarre  Last ned
Del av utstilling:Gudinner. Kvinner som beveger kunsten II, 2010
Metadata:DigitaltMuseum API

Arkeologer bruker tidligere kulturers etterlatenskaper som indikatorer på hvordan folk har levd i ulike perioder. En slik interesse for etterlatenskaper som avfall, både sivilisatorisk og rent kroppslig, er også et metodisk utgangspunkt for Bodil Furus verk. Her undersøker hun avfall som informasjon om vår tids tankegods og idealer. Gjennom tolv episodiske kortfilmer, som alle relaterer seg til møkk og skitt, diskuterer Furu samtidens holdninger og livsstil orientert rundt det rene, effektive og ytre.

Vi lever i en tid hvor konsum trumfer behov, og som et resultat tårner avfallet seg opp som en vedvarende trussel mot både vårt hyperkontrollerte selvbilde og naturens overlevelse. Furu møter i videoen flere yrkesgrupper som jobber med møkk, og ser også på hvordan den private kroppen renses. Vi følger blant annet kunstneren på tarmskylling og møter en person med utlagt tarm. Kloakk og romskrot tematiseres i et videre perspektiv; vi blir simpelthen ikke kvitt søppelet vårt. Skitten plager oss som et tabubelagt og strukturelt problem.

12 Studies on Shit gjør fordøyelsessystemet til ledd i en kritisk undersøkelse av grunnleggende temaer som globalisering og representasjon. I sine arbeider, som er basert på grundig forarbeid og intervjuer, sirkler Furu inn en virkelighet som synes både realistisk og autentisk. Gjennom et utvidet dokumentargrep kombineres den tradisjonelle dokumentarfilmens form og metoder med fiktive elementer – de ulike temaene er underlagt en åpen refleksjon.

Furu er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo.

Tekst: Line Ulekleiv
Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag