Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© Maurseth, Øivind

Øivind Maurseth

SAS-hotellet på Bryggen i Bergen

Datering:Ca. 1982
Betegnelse:Arkitektonisk modell, Situasjonsmodell
Materiale og teknikk:Tre montert på bemalt kartong
Teknikk: Bemalt
Materiale: Tre, Papir
Mål:H 10,1 x L 61,1 x B 42,5 cm
Emneord:Arkitekturmodell
Klassifikasjon:Arkitektur
Motiv – sted:Bergen, Norge
Ervervelse:Gave 2008
Inventarnr.:NMK.2008.0597
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Arkitektursamlingene
Opphavsrett:© Maurseth, Øivind
Foto:Nasjonalmuseet / Harvik, Andreas  Last ned
Metadata:DigitaltMuseum API

Bryggen i Bergen består av parallelle husrekker med kortendene mot havnen. To og to rekker er bygd sammen. Etter bybrannen i 1702 ble Bryggen gjenoppbygget etter det middelalderske mønsteret. I 800 år ble bygningene brukt på samme måte, men dette tok slutt tidlig på 1900-tallet. Derfor valgte myndighetene i 1901 å rive den sørlige halvdelen og ersatte den med noe større bygninger i murstein.

En ny brann i 1955 ødela omtrent halvparten av de gjenværende bygningene fra 1702. Dette muliggjorde arkeologiske utgravninger. Men hva skulle man gjøre med den ledige tomten og de 62 gjenværende bygningene som hadde unnsluppet brannen? Tiårene rett etter 2. verdenskrig var en periode med liten forståelse for eldre bygninger. De gamle trehusene på Bryggen var i dårlig stand, og mange ville kvitte seg med det gamle «rasket». Det ble lansert flere banale, bokseliknende prosjekter for den ledige tomten. Oljekrisen i 1975 gjorde at byggeplanene stanset opp. Det ga arkitekt Øivind Maurseth god tid til å utarbeide et hotellprosjekt på tomten.

Dette ledet til en todelt løsning: Seks forkortede rekker ble gjenskapt. På grunn av brannbestemmelsene fikk de betongskjelett, men ble kledd med malt trepanel, tilsvarende de nedbrente husene. Bakenfor, og delvis skjult, ble selve hotellet oppført. Det er i tegl og noe høyere enn de gjenskapte trehusene. SAS-hotellet og Byggens Museum har fått en rekke priser, og Øivind Maurseths arbeid ble et gjennombrudd for en ny måte å bygge på i følsomme historiske miljøer.

Tekst: Ulf Grønvold
Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Høydepunkter. Arkitektur