Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© Fehn, Sverre

Sverre Fehn

Villa Busk

Datering:(Antagelig 1990)
Andre titler:Villa Busk (ENG)
Betegnelse:Presentasjonstegning, Snitt
Materiale og teknikk:Blyant på plast, papir pålimt verso
Teknikk: Blyant
Materiale: Plast, Papir
Mål:148,8 x 41,7 cm
Emneord:Arkitektonisk tegning
Klassifikasjon:Arkitektur
Motivtype:Arkitektonisk
Motiv – sted:Kjønnøya, Stathelle, Bamble, Norge
Ervervelse:Kjøpt 2008 av Sverre Fehn, med støtte fra Sparebankstiftelsen DnB NOR
Inventarnr.:NMK.2008.0734.082.004
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Arkitektursamlingene
Opphavsrett:© Fehn, Sverre
Foto:Nasjonalmuseet / Ivarsøy, Dag Andre  Last ned
Metadata:DigitaltMuseum API

Villa Busk ligger på en naturtomt ovenfor en bukt, delvis på en fjellrygg og delvis på sletten under. Hovedvolumet i betong følger fjellryggen. En akse krysser dette med inngangspaviljong på en side og et glassgalleri som leder over til et fireetasjes tårn, kledd med ubehandlet lerk, på den andre. Tårnet har baderom nederst, så værelser for husets døtre og på toppen et rom med utsyn horisonten rundt. I hele huset veksler åpenhet og lukkethet.

Åpningene skaper steder der utsnitt av landskapet kan nytes. Fehn skrev: «Familien møter morgenhimmelen i bassenget og ender sin promenade mot vest, foran ildstedet, hvis flammer overtar kveldshimmelens rosa farge.» Vandringen fra båten til ildstedet er poetisk: Opp fra bryggen, gjennom tårnet, så trer man inn i de voksnes verden, avgrenset av bassenget og ildstedet. Sverre Fehn fortalte: «Da huset sto ferdig og det dramatiske møte mellom natur og arkitektur var avsluttet, og linjen var skåret med centimeters nøyaktighet både vertikalt og horisontalt i landskapets skiftende hardhet, hadde jeg følelsen av at det var en drøm om en reise jeg enda ikke hadde foretatt.»

Villa Busk hører til Fehns typiske prosjekter med en lang, smal bygningskropp og en enkel planløsning, men med kompliserte tverrsnitt. Det er nettopp en presentasjon av snittene vi har valgt å trekke fram her. Ved å betrakte dem nedenfra, beveger man seg gjennom huset fra nordøst til sørvest. Tegningen er uvanlig lang og smal, utført med blyant og farget papir pålimt baksiden.

Tekst: Eva Madshus
Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Høydepunkter. Arkitektur