Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Sverre Fehn
Ukjent (modellbygger)

Hedmarkmuseet på Domkirkeodden

Datering:Mellom 1967 og 1969
Betegnelse:Arkitektonisk modell, Presentasjonsmodell
Materiale og teknikk:Tre og metall
Materiale: Tre, Metall
Mål:H 19,8 x L 140,2 x B 43 cm
Emneord:Arkitekturmodell
Klassifikasjon:Arkitektur
Motivtype:Arkitektonisk
Motiv – sted:Domkirkeodden, Hamar, Norge
Ervervelse:Kjøpt 2008 av Sverre Fehn med støtte fra Sparebankstiftelsen DnB NOR
Inventarnr.:NMK.2008.0734.410
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:Nasjonalmuseet / Harvik, Andreas  Last ned
Metadata:DigitaltMuseum API

Relaterte objekter (Relatert motiv):

Denne modellen er representativ for arkitekturmodeller som Fehns kontor produserte i 1960- årene. Tre ble oftest brukt som hovedmateriale, med innslag av metall og plast. Fehn-kontorets modellproduksjon rommer både modeller med terrengdel og rene skalamodeller hvor huset ikke er sett i forhold til topografi.

I Nasjonalmuseets samling inngår flere av Fehns modeller for Hedmarksmuseet. Disse er presentasjonsmodeller av enkeltfløyer eller -rom, som ble vist i utstillinger og publiserte fotografier. Flere av Teigens modellfotografier av prosjektet er iscenesatt med kraftig lyssetting på menneskefigurer. Disse framstillingene gjenspeiler Fehns bevisste bruk av lys idet han koreograferte publikums vandring gjennom utstillingsrommene.

Fra museets gårdsrom føres en rampe inn i museet og fortsetter som terrasser, eller broer, hevet over resten av utstillingsrommene. Denne modellen viser folkemuseumsavdelingen, der vi gjenkjenner disse smale terrassene. Mens tegninger fra prosjektet også viser utstilte gjenstander fra museets samling, er disse abstrahert i modellen. Her indikerer et metallelement en båt, en åfløy, som er montert på en av utstillingsveggene. Som et vinkelformet element med bulket overflate, gir det ingen realistisk gjengivelse av båten, men antyder heller kontrasten mellom ulike overflater som preger utstillingsrommet. Spillet mellom arkitekturens betong, treverk og glass retter fokus mot de utstilte gjenstandenes varierte materialer, og bidrar til å formidle møtet mellom fortid og nåtid.

Tekst: Talette Rørvik Simonsen
Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Høydepunkter. Arkitektur