Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Dette verket er opphavsrettslig beskyttet og kan ikke gjenbrukes uten tillatelse fra rettighetshaver.
© Faldbakken, Matias/BONO

Matias Faldbakken

Remainder V (ENG)

Datering:2009
Betegnelse:Installasjon
Materiale og teknikk:fliser, tusj, spraylakk
Materiale: Porselen, Tusj, Maling
Mål:240 x 704 cm
Emneord:Bildende kunst
Ervervelse:Kjøpt 2009
Inventarnr.:NMK.2009.0101
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:© Faldbakken, Matias/BONO
Foto:Nasjonalmuseet  Last ned
Del av utstilling:Mathias Faldbakken. Shocked into Abstraction. Utvalgte arbeider 2005-2009, 2009
Metadata:DigitaltMuseum API

Matias Faldbakkens interesse for motkulturelle uttrykk og konflikt er basis for all hans kunst, det være seg maleri, installasjon, fotografi eller video. Hans kunstneriske produksjon er full av referanser til den historiske avantgarden, og da spesielt til de retningene som uttrykker radikal politikk gjennom et antiestetisk billedspråk. Han finner sine kunstneriske redskaper innen populærkulturens mange uttrykk som aviser, magasiner, tv, video og internett og bruker masseproduserte hverdagsmaterialer som spraymaling, teip og sprittusj. I mange av sine verk arbeider Faldbakken med språklige dilemmaer og representasjon. Ytringsfrihetens ytterligheter og problematiseringen rundt temaer som genuin kunstnerisk frihet, er noe han ofte tar opp.

Remainder V består av en flislagt vegg som viser merker etter utvasket spraymaling. Det språklige uttrykket, som her er representert med det som er igjen av malingsfargen, er visket ut til en stum negasjonsgest – den ordløse smørje. Vi kan ikke lenger lese hva som står på veggen, men de mørke malingsrestene på flisene kommuniserer et ungdommelig opprør mot verden, som er mer ekspressivt enn hvilke som helst ord. Faldbakken sammenlikner opprørets gest med det avantgardistiske, autonome kunstverkets fornektelse av estetikk. Den ordløse aggresjonen som ligger til grunn for Remainder V vitner om kunstnerens egen kamp for å få uttrykke hva han ønsker.

Faldbakken er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen og Staatliche Hochschule für Bildende Künste, Städelhochschule i Frankfurt am Main.

Tekst: Andrea Kroksnes
Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag