Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Steven Holl
Steven Holl Architects Workshop (modellbygger)

Hamsunsenteret

Datering:(1998)
Andre titler:Knut Hamsun Center Model (ENG)
Betegnelse:Arkitektonisk modell, Skalamodell, Presentasjonsmodell
Materiale og teknikk:Tre og metall
Materiale: Tre, Metall
Mål:H 18 x B 49 x L 76 cm
Emneord:Arkitekturmodell
Klassifikasjon:Arkitektur
Motiv:Bygning
Motiv – sted:Hamarøy, Hamarøy, Norge
Ervervelse:Kjøpt 2013
Inventarnr.:NMK.2013.0174
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:Nasjonalmuseet  Last ned
Del av utstilling:Arkitekturimport, 2012–2013
Metadata:DigitaltMuseum API

Modellen ble laget av Steven Holl Architects Workshop (SHA) under forprosjektfasen til Hamsunsenteret, et nasjonalt senter for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859–1952). Senteret er bygget på Hamarøy i Nordland, der Hamsun vokste opp.

Byggeprosessen var lang og skapte mye debatt. Innbyggertallet på Hamarøy er i underkant av 2000, kostnadene ble store og senterets arkitektur vekket både begeistring og forargelse. Arkitektens visjon kom til uttrykk allerede i de første akvarellene fra 1994. Gjennom en vertikal bevegelse i et skakt og egenartet tårn, en «building as body», som konseptet ble beskrevet som, skulle publikum både komme i kontakt med Hamsuns subjektive modernisme og få en ny erfaring av den nordnorske naturen som var så viktig i store deler av hans forfatterskap. I 1997 fikk tårnet følge av en lavere kultursal. Den mørke og høyreiste arkitektoniske figuren med tilsynelatende tilfeldig plasserte balkonger og vindusåpninger, toppet med et stritt «hår», er elementer som fulgte prosjektet helt fram til ferdigstillelse.

Modellen fra 1998 fungerte både som en arbeidsmodell som undersøkte bygningens plassering på tomta og som en presentasjonsmodell for fotografering. Bruken av tre, papp, plast og metall henleder til anleggets materialkombinasjoner. En heis i messing går opp og ned i tårnet, som er realisert i betong og mørkbeiset tre.

Den amerikanske «starchitechten» Steven Holl framhever Hamsunsenteret som sitt viktigste verk. Anlegget er tildelt flere internasjonale arkitekturpriser og Statens byggeskikkpris (2011).

Tekst: Nina Berre
Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Høydepunkter. Arkitektur