Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Snøhetta AS (arkitektkontor)

Månen

Datering:(2009)
Andre titler:The Moon (ENG)
Betegnelse:Arkitektonisk modell, Utstillingsmodell
Materiale og teknikk:Gips og plast
Materiale: Gips/kalk/kritt, Plast
Mål:H 4,2 x D 23,5 cm
Emneord:Arkitekturmodell
Klassifikasjon:Arkitektur
Motiv:Bygning
Motivtype:Arkitektonisk
Ervervelse:Gave 2013
Inventarnr.:NMK.2013.0256
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:Nasjonalmuseet  Last ned
Del av utstilling:Snøhetta, arkitektur-landskap-interiør, 2009
Metadata:DigitaltMuseum API

Denne modellen fra 2009 viser utkastet til et virtuelt, interaktivt kjøpesenter på månen. Siden bygningen er en fiksjon, behøver ikke utformingen ta hensyn til praktiske begrensninger.

«The Moon» er utviklet for en interaktiv shoppingtjeneste som ønsket å gjenskape kjøpesenterets arkitektur på internett. Snøhetta ble kontaktet av dem for å skape et virtuelt bygg på 1,5 millioner kvadratmeter på månen, der arealene var tenkt utleid til butikker fra hele verden. Besøkende skulle kunne bevege seg rundt i senteret med avatarer, menneskelige dataanimasjoner, og interagere med andre besøkende i det virtuelle miljøet.

Nye digitale tegne- og modellverktøy gjorde det mulig å realisere modellen som, med sine 23 cm i ytre diameter, en høyde på 3,5–4,5 cm og vekt på 323,3 gram, består av mange komplekse og organiske former. Den digitale 3D-modellen i gipskompositt, iblandet plast eller nylon, er «sintret», det vil si skrevet ut, av en 3D-printer ved «Rapid Prototyping lab» på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Prosjektet i seg selv er interessant som en realistisk framtidsutopi. Presentasjonsmodellen, som er både spennende og vakker, er produsert på en innovativ og avansert måte. Dette prosjektet er et godt eksempel på Snøhettas avantgardistiske holdning og vilje til nyskapning.

Tekst: Eva Madshus
Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Høydepunkter. Arkitektur