Vis meny

Bente Stokke

Sørkorset

Datering:(1997)
Andre titler:Southern Cross (ENG)
Betegnelse:Tegning
Materiale og teknikk:Grafitt på papir
Teknikk: Grafitt
Materiale: Papir
Mål:2800 x 2800 mm
Emneord:Bildende kunst
Motiv:Abstrakt
Ervervelse:Kjøpt 2014
Inventarnr.:NMK.2014.0016
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:© BONO/Stokke, Bente
Del av utstilling:Fattig kunst - rik arv. Arte Povera og parallelle praksiser 1968 - 2015 , 2015–2016
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

Bente Stokke er en av de norske kunstnerne som fra midten av 1980-årene utvidet kunstbegrepet og tok i bruk ukonvensjonelle materialer og metoder for sin kunst. Hun er kjent for å arbeide med aske, et svært vanskelig håndterbart materiale. Stokke konstruerer små og store askeskulpturer og installasjoner som er både grensesprengende og imponerende. Hun bruker også tradisjonelle teknikker som tegning, men til og med her sprenger hun grenser i Southern Cross.

Dette er en tegning i meget stort format som brer seg utover et nesten ni kvadratmeter stort papir, noe som tilsier at den ikke er laget ved tegnebordet. Tegningen er fullstendig dekket med mørkegrå grafitt. Som ferdig kunstverk står den opp mot veggen. I denne posisjonen er ikke hele tegningen tilgjengelig for vårt blikk. Papiret er rullet sammen på hver side, som en stor pergamentrull hvor rullene får en funksjon som støtter. Verket er dermed både skulptur og tegning. Hva er det så denne pergamentrullen vil åpenbare for oss? Ved nærmere ettersyn er ikke tegningen fullstendig sort. Den tette overflaten er blank. Den reflekterer lyset og etter hvert kommer opprissete felter til syne. Strekene er bygget opp med grafitt og skaper et sirkulært, sfærisk mønster.

Southern Cross, eller Sørkorset på norsk, er et stjernebilde på den sørlige himmelhvelvingen, og det er en åpning inn i kosmos kunstneren har fremstilt i tegningen. Vi blir dratt inn i en poetisk verden som er opplyst av et stjernebilde som har påvirket menneskeheten i årtusener.

Tekst: Randi Godø
Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag