Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Laferrière

Kjole, Aftenkjole

Datering:Mellom 1907 og 1909
Betegnelse:Kjole, Aftenkjole
Materiale og teknikk:Maskinvevd silkesateng og silketyll, håndbrodert i plattsøm med silketråd, samt metalltråd og metallpaljetter, silkefôr, maskin- og håndsøm
Teknikk: Håndsøm, Maskinsøm, Veving, Maskinveving, Sateng, Toskaftbinding, Tyll
Dekorteknikk: Brodering, Håndbrodering
Materiale: Silke, Metall
Mål:L 187 cm (rygg med slep), L 127 cm (front)
Emneord:Drakt
Klassifikasjon:Drakt, Drakt, voksen, kvinne, Yrkesspesialister, søm av klær, Klesdesign, Statsoverhode
Produksjonssted:Frankrike, Paris
Ervervelse:Gave 1961
Inventarnr.:OK-1962-0013
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Designsamlingene
Foto:Nasjonalmuseet / Bjørgli, Annar  Last ned
Del av utstilling:Draktgalleriene: Den kongelige draktsamling , 2008–2016
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

En elegant blomsterranke, brodert med matt, grønn chenilletråd, blank grønn og kremfarget silketråd og sølvfarget metalltråd, er blikkfang på denne aftenkjolen. Kjolen er formet som en selekjole over en blondebluse. Ranken vokser oppover fra skjørtets nedre kant. Den forbinder visuelt det umønstrede silkestoffet med blondestoffet som er dekorert med metalltrådsbroderier og paljetter.

Dronning Mauds aftenkjoler fra perioden 1905 til 1910 er alle av samme hovedtype. De har ettersittende liv, dype firkantete utringninger og utskrådde skjørt med slep. Kjolene er sydd i prinsessesnitt, det vil si helklippet uten markert livlinje. Todelte kjoler med belte i livet var mer populært i disse årene. Dronning Mauds valg av prinsessesnitt må derfor ha vært bevisst fra hennes side. Hun foretrakk kjoler med rolige, langstrakte linjer som fikk henne til å virke høyere enn hun var.

Kjolen er sydd av det franske motehuset Laferrière. Laferrière ble omtalt som et av de tre ledende motehusene i Paris i Baedekers «Guide to Paris» for 1890–1891. Lite er kjent om dets historie og klærne som ble laget der. Tre av de flotteste aftenantrekkene dronning Maud brukte de første årene i Norge kommer fra Laferrière.

Drakter i 360-foto
Den kongelige draktsamling
Den kongelige draktsamling: Dronning Maud