Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Silkehuset (produsent)

Kjole, Selskapskjole

Datering:1957
Betegnelse:Kjole, Selskapskjole
Materiale og teknikk:Maskinvevd silkestoff i sateng over nylongas, silkestoff i toskaftbinding, nylon- og bomullstyll, spiler, metallglidelås, metallhekter og -trykknapper, maskin- og håndsydd
Teknikk: Veving, Maskinveving, Sateng, Gasbinding, Knipling, Maskinknipling, Tyll, Søm, Maskinsøm, Håndsøm
Dekorteknikk: Drapering
Materiale: Silke, Polyamid, Metall, Bomull
Mål:(uten mål)
Emneord:Drakt, Design
Klassifikasjon:Drakt, Drakt, voksen, kvinne, Drakt, kropp, Yrkesspesialister, søm av klær, Klesdesign
Produksjonssted:Norge, Oslo
Ervervelse:Gave 1980
Inventarnr.:OK-1980-0184
Registreringsnivå:Komplekst objekt
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Designsamlingene
Foto:Nasjonalmuseet / Anne Jarre  Last ned
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

Draperingen av stoffet på forsiden av denne selskapskjolen virker spontant utført, som om foldene bare har falt naturlig på plass. Slik vitner den om en fullstendig beherskelse av en komplisert konstruksjonsteknikk.

Kjolen er en Dior-modell fra høstkolleksjonen 1957. Christian Dior, som døde det året, sto for kvinner i den vestlige verden som motekongen framfor alle andre. Kjoler fra hans motehus var like kompliserte konstruksjoner på innsiden som på utsiden. Kjolelivene hadde fôr med innsydde, langsgående spiler som virket som korsett. Brystpartiet var formsydd og kunne være støttet av bøyler. Skjørtene var underfôret med flere lag stiv nylontyll som holdt vidden ute.

Selv om kjolen har firmamerke fra Dior i Paris, er den sydd på Silkehuset i Oslo. Fram til 1960-tallet kjøpte Silkehuset, og enkelte andre norske motefirmaer, hver sesong inn originalmodeller for kopiering fra motehusene i Paris. Kjolen ble brukt til cocktailselskaper og den er derfor knekort, ikke fotsid.

Drakter i 360-foto