Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Lesage (antatt sikker)
Bjørg Narum Hansen
Molstad & Co (produsent)

Kjole, Gallakjole

Datering:1954
Betegnelse:Kjole, Gallakjole
Materiale og teknikk:Maskin- og håndsydd av maskinvevd silkesateng, håndbrodert med metalltråd, kunstige perler og diamanter, maskinvevde silkebånd og maskinlaget tyll, fôr av maskinvevd silkestoff i toskaft, metallspiler
Teknikk: Maskinsøm, Håndsøm, Maskinveving, Sateng, Toskaftbinding
Dekorteknikk: Håndbrodering, Perlebroderi, Applikasjon, Drapering
Materiale: Silke, Metall, Glass, Kunststoff
Mål:L 155 cm
Emneord:Drakt, Design
Klassifikasjon:Drakt, Drakt, voksen, kvinne, Drakt, kroppsdel, hel drakt, Fremstilling av drakt håndverksmessig, Klesdesign
Produksjonssted:Norge, Oslo
Ervervelse:Gave 1992
Inventarnr.:OK-1992-0044
Registreringsnivå:Komplekst objekt
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Designsamlingene
Foto:Nasjonalmuseet / Bjørgli, Annar  Last ned
Del av utstilling:Draktgalleriene: Den kongelige draktsamling , 2008–2016
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

En brodert girlander dekorerer det skimrende, grårosa silkestoffet i kronprinsesse Märthas sølvbryllupskjole. Broderiet, som er utført med sølvfarget metalltråd, kunstige perler og diamanter, har applikerte blomster og blad av grå silkebånd og tyll. De ulike materialene spiller både sammen og står i kontrast til hverandre, noe som skaper en levende, glitrende overflate.

Kjolen er sydd hos Molstad i Oslo som hadde sydd klær for kronprinsessen siden 1938. Molstad hadde egen broderisystue i en periode, men broderiet på denne kjolen er utført i Paris. Det utsøkte broderiet og kjolens slep forteller oss at dette er en kjole til en stor anledning.

Den 21. mars 1954 var det 25 år siden kronprins Olav og kronprinsesse Märtha giftet seg. Den planlagte feiringen måtte imidlertid avlyses da sykdommen kronprinsessen hadde slitt med de siste årene forverret seg. Hun ble innlagt på sykehus og tilbrakte sølvbryllupsdagen der med besøk av sine nærmeste. Den 5. april 1954 døde hun. Kjolen ble følgelig aldri brukt.

Den kongelige draktsamling: Kronprinsesse Märtha
Drakter i 360-foto
Den kongelige draktsamling