Vis meny

Last ned bildefil

Lisens:

Fri bruk.

Ukjent

Trøye

Datering:Siste halvdel av 1600-tallet
Betegnelse:Trøye
Materiale og teknikk:Håndstrikket av silkegarn, håndbrodert med metalltråd og metallpaljetter, håndsydd
Teknikk: Strikking, Håndstrikking, Håndsøm
Dekorteknikk: Strikking, Håndstrikking, Mønsterstrikking, Brodering, Håndbrodering, Metalltrådsbroderi
Materiale: Silke, Metall
Mål:L 60 cm
Emneord:Drakt
Klassifikasjon:Strikking, Søm og broderi, Drakt, voksen, kvinne, Drakt, kroppsdel, hel drakt, Fremstilling av drakt håndverksmessig
Produksjonssted:Ukjent
Ervervelse:Depositum
Inventarnr.:OK-dep-01162
Eier og samling:Nasjonalmuseet, Designsamlingene
Foto:Nasjonalmuseet  Last ned
Metadata:DigitaltMuseum API

Eksperiment – maskinlæring
Utforsk likheter

Relaterte objekter (Annet eksemplar av):

Ingen komplette motedrakter fra 1600-tallet er bevart i Norge og bare få enkeltplagg. Av plaggene er noen funnet på den nederlandske hvalfangerstasjonen Smeerenburg på Svalbard. De vitner om folks dagligliv. Elleve strikkede silketrøyer derimot, fra ulike deler av landet, forteller om tidens luksusmoter.

Silketrøyene må være laget av profesjonelle håndverkere og importert til Norge. Lignende silkejakker, trøyer og vester er bevart i andre europeiske land. Trøyene i utlandet er vanligvis strikket i kompliserte mønstre av silke- og metalltråd. Trøyene i Norge har et enkelt mønster som er likt på alle. Med ett unntak er de strikket av silkegarn, men har metalltrådsbroderier.

Strikkede trøyer både av silke og ull ble kalt nattrøyer i Danmark og Norge på 1600-tallet. I Danmark er det framsatt en teori om at silketrøyene kom til Skandinavia som et moteplagg til nattbruk og som likpåkledning. Både i Danmark og Norge er det funnet rester av silketrøyer i graver. Mye tyder likevel på at trøyene hos oss først og fremst var moteplagg som enten ble båret under andre klær, eller sammen med fine underskjørt som uformelle hjemmeantrekk.

Noen få malerier fra annen halvdel av 1600-tallet viser muligens kvinner iført strikkede nattrøyer eller tilsvarende trøyer sydd av stoff. Kvinnene er kledd i sorte antrekk som består av et langt skjørt med hvitt forkle og enten en langermet jakke eller et liv med trekvartlange ermer. Ved jakkens eller livets halsringning, og nederst ved ermene, kommer det til syne et plagg som i farger og dekor minner om de strikkede trøyene.

Drakter i 360-foto