Show menu

Kronprinsesse Märtha

Prinsesse Märtha giftet seg med sin fetter kronprins Olav i 1929. Bryllupet ble feiret i Oslo, med vielse i Oslo Domkirke. Kronprinsparets hjem ble gården Skaugum i Asker. Der vokste deres tre barn opp, prinsesse Ragnhild født i 1930, prinsesse Astrid født i 1932 og prins Harald født i 1937.

Kronprinsesse Märtha representerte kongehuset jevnlig og foretok mange reiser i inn- og utland sammen med kronprins Olav. Da krigen kom til Norge i 1940 måtte kongefamilien flykte fra landet. Kronprinsessen, som bosatte seg i USA med sine barn, gjorde en stor innsats for å fremme Norges sak i krigsårene.

Da kongefamilien kom tilbake til Norge i 1945, fortsatte kronprinsesse Märtha å representere både hjemme og ute. Etter noen år med sviktende helse døde hun 5. april 1954.

Få av kronprinsesse Märthas klær er blitt bevart for ettertiden. Firmaene som laget klær til henne er derfor delvis ukjente. Hennes brudeutstyr var sydd i Sverige. Senere fikk hun etter alt å dømme sydd de fleste av sine klær i Norge. Modellavdelingen hos Molstad i Oslo var i mange år en viktig leverandør av antrekk til kronprinsessen.Den kongelige draktsamling: Kronprinsesse Märtha