Show menu

Dronning Sonja

Dronning Sonja er født i 1937 i Oslo som yngste barn av Dagny og Karl A. Haraldsen. Hun har studert søm og klesdesign og har en cand. mag. grad fra Universitetet i Oslo med fagene fransk, engelsk og kunsthistorie.

Hun giftet seg med kronprins Harald i 1968 og ble Norges kronprinsesse. Kronprinsparet bosatte seg på Skaugum gård som de overtok etter kong Olav. Deres første barn prinsesse Märtha Louise ble født i 1971, prins Haakon Magnus i 1973. Ved kong Olavs død i 1991 ble kronprins Harald og kronprinsesse Sonja Norges nye kongepar.

Kong Harald og dronning Sonja har fra de giftet seg holdt et høyt aktivitetsnivå med mange representasjonsoppdrag innenlands og utenlands. Dronningen har gjort en innsats på flere områder, blant annet har hun engasjert seg i arbeidet med å gjøre norsk kunst kjent i utlandet.

Antrekkene fra dronning Sonja i den kongelige draktsamlingen kommer både fra norske og utenlandske motehus og designere. Modellavdelingen ved Molstad i Oslo leverte mange av hennes klær i de første årene hun var kronprinsesse. Senere fikk hun sydd klær hos norske designere som Kjell Torheim. Hun har benyttet motehus i Paris som Per Spook, Venet hvor norske Thor Dahl var ansatt, og Balmain. Dansken Erik Mortensen, som arbeidet hos Balmain fra 1948 og ledet motehuset fra 1982 til 1991, var i en lang periode dronningens favorittdesigner.Den kongelige draktsamling: Dronning Sonja